Изаберите Паге

Захарова: Појачани напори за промовисање Велике Албаније, само 1244 УН СБ

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова скренула је пажњу на појачане напоре на промоцији концепта Велике Албаније и поручила да Русија позива ЕУ, као посредницу у преговорима Београда и и сепаратиста, да изврши притисак да се поштују постигнути споразуми о питању Косова и Метохије, пише Тањуг.

Фото: Anton Novoderezhkin / tass.com

У саопштењу, Захарова је навела да постоје појачани напори за промовисање концепта Велике Албаније, који укључују, како је навела, меморандум од 27. новембра о успостављању конгреса албанских општина, који би „укључио територију Косова и Метохије“, преноси ТАСС.

„Ово је покушај тајног стварања албанског заједничког простора изван оквира закона и у супротности са суверенитетом и границама међународно признатих земаља“, рекла је Захарова у саопштењу.

Она је оценила да такве акције посебно изгледају цинично имајући у виду одбијање сепаратиста са КиМ да испуне своје обавезе да формирају „Заједницу српских општина“ на Косову и Метохији.

„У међувремену, Европска унија, која посредује у дијалогу Београда и сепаратиста из Приштине, још није у могућности да натера сепаратисте да поштују споразуме постигнуте уз учешће Брисела. Претпостављамо да би ЕУ требало да води уравнотежену политику, вршећи притисак да дође до усклађивања са постигнутим споразумима“, поручила је Захарова.

ТАСС додаје да је Москва убеђена да се мир и стабилност на Балкану могу постићи само на основу Резолуције 1244 Савета безбеднсти УН и уз поштовање суверенитета и територијалног интегритата свих балканских држава, преноси Тањуг.

Извор: tanjug.rs, kosovo-metohija.rs

Оставите одговор

Свети Стефан Дечански

ВИНА „ДУША МЕТОХИЈЕ“

Пратите нас

КЛИК И ГЛЕДАЈ

Русија да се врати

НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ!

22. ГОДИНЕ ОКУПАЦИЈЕ

КРШЕЊЕ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ПОСЕТИ ФЕЈСБУК СТРАНИЦУ

Pin It on Pinterest