Изаберите Паге

Удружење „Глас Метохије“ уручило 300 ранаца са школским прибором за српску децу на Косову и Метохији

Чланови и поштоваоци удружења „Глас Метохије“ посетили су од 11. до 13. септембра 2020. српска света места на Косову и Метохији – Грачаницу, Газиместан, Архангеле, Богородицу Љевишку, Високе Дечане и манастир Будисавце.

Фото: Весна Раонић

Обишли су српске енклаве Батусе, Доњу Брњицу, Хочу, Ораховац и Осојане.

Том приликом су уручили 300 ранаца са школским прибором за српску децу који живе и школују се без основног људског права – слободе. Заједнички су поделили радост због сусрета и пружили подршку једни другима, певало се и плакало.

Поклони су обезбеђени трудом Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Покрајинске владе, КЕЦ групе, предузетника и појединаца који су се вредно заложили.

Сем школског прибора било је слаткиша, кишних кабаница, стоног тениса, лопти и шаха, пасти и четкица за зубе. Послат је понеки дечји цртеж и писамце непознатом другу или другарици. Уручена су дечја колица и носиљка за бебу, а манастирима нешто уља, намирница и лекова.

Запаљене су свеће у Великој Хочи испред споменика киднапованим и убијеним Србима из општине Ораховац, као и несталим новинарима.

Делегацију су чинили ходочасници из Београда, Новог Сада, Сремске Митровице, Краљева, Крагујевца и Петровца на Млави.

Најмлађи ходочасник била је седмогодишња Маша, а најстарији 81-годишњи Драгиша Јанковић који је рекао да би тешко речима описао утиске са путовања и дружења са сународницима – тј. би морао много срца и руже нацртати. Пре овога је на Косову и Метохији био пре 36 година, а преци му потичу од Пећке Бање. Часни старина је путовао са шајкачом и при сусретима свирао фрулу.

У делегацији је било и академски школованих певача те се често певало и појало. Утисци свих ходочасника су толико јаки да је једина жеља да се на свето српско тло пође и првом следећом приликом.

Ово је трећи пут да Удружење „Глас Метохије“ носи школски прибор, а удружење се стара да помогне на сваки други начин. Ипак, понекад је највећа помоћ само топла братска реч.

Аутор: РТВ

Оставите одговор

Свети Стефан Дечански

ВИНА „ДУША МЕТОХИЈЕ“

Пратите нас

КЛИК И ГЛЕДАЈ

Русија да се врати

НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ!

22. ГОДИНЕ ОКУПАЦИЈЕ

КРШЕЊЕ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ПОСЕТИ ФЕЈСБУК СТРАНИЦУ

Pin It on Pinterest