Изаберите Паге

Томић: Чега се ми нисмо одрекли

У животу сваког човјека и његове породице, у самој његовој природи јесте да себи и својима обезбиједи пристојне услове за живот, што би неки рекли да буде материјално обезбијеђен. Али са друге стране, постоји нешто што је чак битније и од тога а то је духовна вертикала не само појединца, већ и читавог народа.

Спасоје Томић

Ми Срби у Црној Гори то имамо, показали смо то свих ових година угњетавања под режимом ДПС-а. Нарочито је то дошло до изражаја у времену литија. Показали смо да нам је вјера светиња, да смо за нашу СПЦ спремни да идемо до краја, показали смо да се нисмо одрекли ни Његоша ни Светог Петра, ни Светог Василија ни Косова.

Да Косова, распетог, мученичког! Истог оног Косова на чијем миту је Црна Гора настала, опстала и постала, истог оног Косова и Метохије, Метохије коју су наши преци Срби из Црне Горе ослобађали. Јер Косово јесте најскупља српска реч како рече Бећковић, али је уједно и најсветија и најкрвавија српска ријеч.

У ту нашу ријеч Косово уткани су сви они мученици који због Косова главу дадоше, од Лазара и Милоша преко Харитона преко многих незнаних негдје закључно са јунацима са Кошара и Милицом Ракић.

Зато ћемо и опстати као народ, јер иако има оних којима ово ништа не значи, њих је ипак мало и премало да би нашу културу сјећања избрисали. И баш зато што памтимо, баш зато што не заборављамо, баш зато што је Косово у нашем срцу и мислима свакога дана, ми ћемо увијек знати ко смо и шта смо, јер са Косовом којег се не одричемо и никада се нећемо одрећи ми знамо и који нам језик, ми знамо да смо оно што су нам били преци, ми имамо културу, ми имамо идентитет, ми имамо вјеру.

Они који су се Косова одрекли, а Чавоглаве прихватили, немају ништа и увијек ће имати ништа, јер како каже стара изрека „ако ниси оно што јеси а јеси оно што ниси, онда ниси неко и нешто, већ си нико и ништа“.

Због свега реченог ми јесмо Црна Гора а ово остало је Монтенегро. А Монтенегро никада није био нити ће бити Црна Гора.

Аутор: Спасоје Томић, историчар и новинар, члан ДФ-а из Црне Горе

Оставите одговор

Свети Стефан Дечански

ВИНА „ДУША МЕТОХИЈЕ“

Пратите нас

КЛИК И ГЛЕДАЈ

Русија да се врати

НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ!

22. ГОДИНЕ ОКУПАЦИЈЕ

КРШЕЊЕ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ПОСЕТИ ФЕЈСБУК СТРАНИЦУ

Pin It on Pinterest