Изаберите Паге

Терориста Хашим Тачи ужива у затвору уз многе погодности

Шиптарски терористи бивше „УЧК“ којима се у Специјалном суду у Хагу суди за ратне злочине и злочине против човечности, живе у делу затвора „Хагланден“ по посебим правилима, пишу Новости.

Терориста Хашим Тачи / Фото: ЕПА-ЕФЕ / Валдрин Џемај

Како пише тај лист,  шиптарски терористи Хашим Тачи, Јакуп Краснићи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими, Саљих Мустафа, као и Насим Харадинај и Хисни Гуцати (суди им се за одавање имена и застрашивање сведока) имају право на теретану, библиотеку, молитву у посебним просторијама, шетњу по дворишту и у одређеним деловима објекта, а на рачуну могу да имају максимално по 1.500 евра.

Готовина не сме да буде код притвореника, па новцем, преко наменског рачуна, могу да купују у затворској продавници, али у и онима ван објекта уколико добију дозволу, али и плаћају хемијско чишћење и телефонске позиве.

„Посетиоци могу вршити уплате у готовину, а за уплате веће од 500 евра потребна је писмена дозвола управника. Уколико притвореник жели да преда готовину са свог рачуна супрузи, детету, или родитељу који је дошао у посету, мора да поднесе писану молбу. У случају да добије одобрење, особље подиже новац и предају га посетиоцу приликом напуштања притворског објекта“, наведено је у правилнику, који предвиђа и да притвореник може уплатити новац „цимеру“, и то највише 150 евра по уплати.

Притвореници имају право на посете

Супружник, партнер или деца, могу да се задрже три сата најмање, једном у три месеца.

Када им дођу гости, притвореници могу да их послуже храном и пићем, а могу да донесу и карте или неке друге друштвене игре.

Када је реч о облачењу, затвореници не смеју да носе ствари са било каквима политичким, војним, забрањеним, увредљивим или дискриминаторским ознакама.

На свежем ваздуху, у дворишту, проводе најмање сат дневно. Имају малу теретану и спортску салу.

Једном недељно могу позајмљивати књиге за читање из библиотеке, а могу да их набављају о свом трошку, као и новине и писаћи прибор. Притвореник може да пуши у ћелији (док су врата затворена), у дворишту током шетње и мора да води рачуна где баца пикавце.

Код себе, затвореник може имати највише један бокс цигарета, или 100 цигарилоса, 50 цигара или 250 грама дувана.

Сва правила детаљно су регулисана кућним редом у притворском објекту. Притвореник има право да се жали, уколико сматра да су му права ускраћена.

Извор: novosti.rs

Оставите одговор

Свети Стефан Дечански

ВИНА „ДУША МЕТОХИЈЕ“

Пратите нас

КЛИК И ГЛЕДАЈ

Русија да се врати

НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ!

22. ГОДИНЕ ОКУПАЦИЈЕ

КРШЕЊЕ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ПОСЕТИ ФЕЈСБУК СТРАНИЦУ

Pin It on Pinterest