Изаберите Паге

Шиптари на КиМ имају пола милиона дугих цеви

Шиптарски терористи на КиМ имају оружје, ускоро добијају нову базу али много озбиљнији је податак УН да је на Косову и Метохији око пола милиона дугих цеви у рукама албанског становништва. То је сила која не може да се контролише. Ако бисмо извукли само неколико коцкица из тог сложеног мозаика односа, могло би да дође до потпуног хаоса.

Фото: Shutterstock

Тако за Спутњик оцењује безбедносну ситуацију у јужној српској покрајини књижевник и новинар Живојин Ракочевић, који указује и на опасност од младих екстремних муслимана који се враћају са сиријског ратишта.

И поред умилних речи команданта Кфора генерала-мајора Франка Федеричија који нас је недавно, на годишњицу погрома уверавао да се укупна безбедносна ситуација на Косову и Метохији „доста развила и да је стабилна“, Ракочевић каже му не треба веровати, јер је њихов посао понављање мантре да је ситуација боља.

Никоме, додаје он, и даље у српским срединама јужно од Ибра није пријатно да сретне припаднике илегалне шиптарске тзв. „полиције“на улици, јер је прва и основна асоцијација сећање на 1999. и на однос према ономе што је УЧК урадила. Ракочевић тврди да се та њихова униформа доживљава као опасност без обзира што је у тој формацији у одређеним тренуцима било и припадника, на различите начине, и нашег народа.

Од шиптарске базе на Косову и Метохији опаснији наоружани шиптари

Међутим, ако је ситуација стабилна, како тврде у Кфору, због чега онда шиптарски терористи граде војну базу на северу покрајине, и то баш са погледом на места насељена српским становништвом?

„И поред тога највећи број Албанаца апсолутно не верује да та оружана формација може да их брани од било кога. Сада су се појавиле неке анкете међу Албанцима које јасно показују да они немају никаквог видљивог ослонца осим Америке, они због тог уверења себе доживљавају као део америчког света који ће их чувати и хранити, а што се у реалности не дешава“, каже Ракочевић.

Није тајна, додаје он, да шиптарски сепаратисти имају и оружје и технику и организацију али мало људи зна да је много озбиљнија ситуација на КиМ наоружано становништво.

„Друга велика опасност је што се након сиријског рата вратио велики број младих, гневних, екстремних муслимана које нико не може да контролише и који на различите начине могу да реагују према међународној заједници па и према Американцима који су врло опрезни према свему томе“, оцењује Живојин Ракочевић.

Бондстил као Холивуд

Многи стручњаци су претходних дана нову базу шиптарских сепаратиста упоређивали са Бондстилом. А о њој смо до сада могли да чујемо само како је то чудесна, највећа америчка војна база на Балкану. Саговорник, тврди да такве информације треба демистификовати.

„То заправо није тако. Тамо се налазе америчке бараке које у зависности од светског интереса могу бити демонтиране муњевитом брзином али ту видите његов медијско-манипулативни симболички значај. То је тамо као Холивуд, тамо су кулисе, студио у којем се за неке производи страх, а за друге нека врста сигурности. У сваком случају, треба се вратити оном изворном и његошевском искуству: “тешко земљи куда прође војска“, каже Ракочевић.

Проблем, сматра саговорник, свих недовршених ентитета на Балкану јесте да траже заокруживање државности, што значи да морају да имају цркву, војску и полицију, поготово тај репресивни апарат, јер нису сигурни у себе и немају изграђен сопствени идентитет и институције.

„Косово овакво какво јесте је празна љуштура без садржаја коју у животу одржавају Американци. Сада медији и унутрашњи живаљ, у политичком смислу, покушавају да профитирају тиме што ће рећи да су НАТО партнери. То заиста не може да буде истина, јер је Алијанса и отац и мајка и трудиће се свим силама да “избегне огреботине,” а да са друге стране у некој најминималнијој могућој мери не прекрши све оно што је већ умногоме прекршено од међународних закона на КиМ“, рекао је саговорник Спутњика.

Шиптарски терористи се утркују ко ће крунисати окупирано Косово војском

Шиптарска организација коју називају „КБС“ је требало да буде формација која ће помагати у елементарним непогодама и пожарима, али се то временом трансформисало према нечему што Албанци желе да виде као своју војску. Води се тешка борба међу политичким чиниоцима Албанаца ко ће бити тај који ће крунисати Косово и заокружити његову државност с војском која је важан симбол.

„Ту, међутим, постоје озбиљне и бројне препреке и питање војске се већ 20 година третира међу Албанцима, али у односима са међународном заједницом, јер ако нису сви, онда су у највећој могућој мери погажени међународни документи на КиМ. Отуда је и Закон о тзв. „КБС“ и њихов положај довео до тога да Албанци могу да раде шта хоће, па самим тим и да праве војску. Веома затегнута атмосфера је била 2018. када им је и НАТО поручио да не могу да имају војску“, подсетио је Ракочевић.

Извор: Наташа Милосављевић / Спутник

Оставите одговор

Свети Стефан Дечански

ВИНА „ДУША МЕТОХИЈЕ“

Пратите нас

КЛИК И ГЛЕДАЈ

Русија да се врати

НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ!

22. ГОДИНЕ ОКУПАЦИЈЕ

КРШЕЊЕ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ПОСЕТИ ФЕЈСБУК СТРАНИЦУ

Pin It on Pinterest