Изаберите Паге

ШИБ ЈЕ ЗАСЛУЖИО ПРОТЕРИВАЊЕ: Према правилима дипломатске службе, немачки амбасадор прешао границе дозвољеног понашања

И према Бечкој конвенцији и према обичајном праву амбасадор или било који дипломата акредитован у некој земљи не сме ни по коју цену да се меша у унутрашње ствари те државе.

Швапски амбасадор Шиб / Фото: Танјуг

Оправдавати злочин против хуманости који је починио НАТО над СРЈ, са позиције амбасадора у Србији крајње је недопустиво, и Томас Шиб који је то изговорио нека буде срећан што га нисмо прогласили персоном нон грата. Овим речима наш каријерни дипломата Бранко Бранковић коментарише изјаву немачког амбасадора да је „НАТО операција 1999. године била оправдана и да је циљ био избећи хуманитарну катастрофу и геноцид“. Он каже да у случајевима када влада једне државе процени да се страни амбасадор меша у унутрашње ствари, да она даје налог свом амбасадору у држави из које је страни дипломата, да га његова влада опомене. Уколико се такво понашање настави, други корак је да се од те државе тражи да свог дипломату повуче или да га земља домаћин прогласи персоном нон грата.

Упитан да ли би нешто променило ако би се амбасадор Шиб извинио за изнет став, Бранковић каже да овде не важи „пљуни па полижи“, поготово када се ради о овако озбиљним стварима где се задире у срж неке ситуације:

– Он је прекардашио границе доброг понашања и по Бечкој конвенцији и по обичајном праву то заслужује да амбасадор Србије у Берлину оде код немачког министра и пренесе наш предлог да се Шиб повуче, да нас не би натерали на то да га протерамо и да се односи наших двеју земаља не би покварили.

Председник Александар Вучић рекао је јуче да не би говорио ништа лоше и увредљиво на рачун амбасадора Шиба, указујући да није ништа друго рекао него што је свих 19 земаља које су учествовале у бомбардовању имале као објашњење за агресију:

– Наравно да ми имамо другачије виђење поводом онога што се догодило 1999. и уверен сам да нико није доказао пресудом да је постојала геноцидна намера или нешто слично. Понекад је добро да се чују такве изјаве јер из њих можемо да видимо шта о ономе што се дешавало 1999. године заиста мисле неке од најразвијенијих земаља и они који су у том нападу учествовали. Наше је да одговоримо и кажемо да није истина и да ствари посматрамо другачије.

Председник је рекао и да познаје Шиба као човека који је много помогао у приливу инвестиција и који воли Србију, и изразио уверење да је он морао да одговори на начин на који се залаже немачка политика. Вучић је додао да морамо да радимо и сарађујемо са Немачком, која је највећи инвеститор и главни трговински партнер Србије и да то није само питање пара:

– Наше је да кажемо са чиме се слажемо и са чиме не, поносно штитимо своју позицију, али и да гледамо да чувамо интегритет оних који су нам пријатељи и да не правимо непријатеље од оних који су нам пријатељи.

За разлику од Шиба, неки политичари из земаља које су учестовале у НАТО агресији, тај чин су накнадно осудили. Тако је бивши министар одбране САД Вилијам Пери, који је био на тој дужности од 1994. до 1997. године, изјавио да жали што су снаге НАТО бомбардовале Југославију 1999. Такође, и председник Чешке Милош Земан рекао је да је грешка била сагласност коју је 1999. тадашња чешка влада с њим на челу дала за напад на СРЈ.

Извор: novosti.rs, Д. Р. Ђорђевић

Оставите одговор

Свети Стефан Дечански

ВИНА „ДУША МЕТОХИЈЕ“

Пратите нас

КЛИК И ГЛЕДАЈ

Русија да се врати

НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ!

22. ГОДИНЕ ОКУПАЦИЈЕ

КРШЕЊЕ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ПОСЕТИ ФЕЈСБУК СТРАНИЦУ

Pin It on Pinterest