Изаберите Паге

Русија: НАТО агресија на СРЈ је дугорочна трагедија, одговорност Алијансе и даље отворено питање

Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала је 22. годишњицу НАТО агресије на Србију и Црну Гору рекавши да је у питању дугорочна трагедија чије се последице осећају и дан данас, а питање одговорности Алијансе због штете која је нанета и даље није затворено.

Марија Захарова / Фото: Профимедија

Поред тога што је Алијанса, први пут након Другог светског рата, како је рекла, извела чин агресије против једне суверене државе и тиме прекршила све норме међународног права, она је претворила читав Балкан у полигон за практично увежбавање савремених метода вођења ратова и то против далеко слабије земље.

Управо је тада и покренут процес замене легитимних механизама који регулишу међународне односе некаквим новим правилима која су заправо представљала цинично спровођење самовоље са циљем прикривања лажне пропаганде о некаквој врсти хуманитарне катастрофе у српској покрајини Косово, нагласила је.

„Главна лекција оружане операције НАТО-а јесте да, поред тога што питање Косова и даље није решено, безакоње и самовоља нису у стању да реше било какав проблем већ само погоршавају ситуацију“, рекла је Захарова на брифингу у Москви.

Она је подсетила да је за 78 дана бомбардовања убијено око 2.500 људи, да је нанета озбиљна материјална штета многим градовима укључујући и Београд, као и да је коришћена муниција са осиромашеним уранијумом што је довело до драстичног пораста онколошких болести због којих људи страдају и дан данас.

Притом, додала је, то се односи и на војнике у оквиру Кфора који су доведени на Косово и Метохију одлуком Савета безбедности УН са циљем одржавања мира.

Захарова је рекла и да је преко 200.000 неалбанског становништва напустило своје домове и још увек не могу да се врате својој кући због проблема безбедности.

Под окриљем НАТО агресије, закључила је, борци такозване УЧК чинили су монструозне злочине укључујући и киднаповање Срба са циљем трговине органима, а многи злочинци и даље су на слободи иако би сви они требало да стану пред лице правде независно од њиховог тренутног статуса или утицаја.

Оставите одговор

Свети Стефан Дечански

ВИНА „ДУША МЕТОХИЈЕ“

Пратите нас

КЛИК И ГЛЕДАЈ

Русија да се врати

НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ!

22. ГОДИНЕ ОКУПАЦИЈЕ

КРШЕЊЕ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ПОСЕТИ ФЕЈСБУК СТРАНИЦУ

Pin It on Pinterest