Изаберите Паге

ПРЕДАЛИ КиМ: Бриселски споразум је уништио државу Србију

Бриселски споразум, чији је званични назив „Први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа“ (између Републике Србије и самозване „републике Косова“), закључен је 19. априла 2013. године у два истоветна текста: један су парафирали Кетрин Ештон и Ивица Дачић, а други Кетрин Ештон и  терориста Хашим Тачи.

Издајник Ивица Дачић, Кетрин Ештон са шизофреним осмехом и терориста Хашим Тачи

Мада је настао у изобичајеној билатералној форми, овај споразум је међународни уговор између Европске уније и Републике Србије, иако је у његовом закључивању учествовала и правно непостојећа страна – једнострано проглашена лажна и непостојећа „република Косово“ на територији српске покрајине Косово и Метохија. Без обзира на то што је овај споразум 22. априла 2013. године прихватила Влада, а усвајањем владиног извештаја 26. априла 2013. године одобрила Народна скупштина, он није постао перфектан правни акт. Пошто мења државну границу, тај акт је могао бити потврђен само у поступку предвиђеном за промену Устава (члан 8 став 2), а тог поступка није било. Зато Бриселски споразум нема снагу извора права, па је само – политички акт.

Тај политички акт предвиђа: 1) да ће се статутом локалних самоуправа лажне „републике Косово“ у њеном северном делу (северна Митровица, Звечан, Зубин Поток, Лепосавић) формирати заједница српских општина, којој могу приступити и остале општине са већинским српским становништвом; 2) да ће се избори за органе власти у тој заједници спровести по законима лажне „републике Косово“; 3) да ће се судске власти у тој заједници интегрисати у правни систем лажне „републике Косово“; 4) да ће се полиција у тој заједници интегрисати у јединствену полицију лажне „републике Косово“; 5) да ће регионални командант полиције у тој заједници бити косовски Србин, кога ће именовати ресорно министарство лажне „републике Косово“.

Бриселски споразум није у складу са Уставом, који предвиђа: да је покрајина Косово и Метохија саставни део суверене државе Србије (преамбула); да је територија Републике Србије јединствена и недељива, а њена граница неповредива, уз могућност мењања на начин предвиђен за промену Устава (члан 8); да територијална организација и локална самоуправа спада у законодавну надлежност Републике Србије (члан 97 тачка 3. у вези са чланом 189 став 1); да се избори за органе власти на свим нивоима уређују и спроводе по законима Републике Србије (члан 180 став 3); да оснивање, организација, надлежност, уређење и састав судова спада у искључиву законодавну надлежност Републике Србије (члан 180 став 3); да организација полиције и командовање њеним снагама припада домену безбедности земље, чије је уређење у искључивој надлежности Републике Србије (члан 97 тачка 4).

Из реченог произлази да представници државе Србије који су Бриселски споразум парафирали, прихватили и одобрили, нису следили уставну обавезу „да заступају и штите државне интересе на Косову и Метохији у свим унутрашњим и спољним политичким односима“ (преамбула). Тиме су нарушили принцип владавине права, јер се у поступку закључивања Бриселског споразума нису „повиновали Уставу“ (члан 3 став 2). Доследна примена овог принципа први је услов у процесу приступања Европској унији. Чуди, међутим, што њој то не смета.

Суочени са бриселском девастацијом Устава, њени протагонисти утешно обећавају да никад неће признати „републику Косово“. Не треба им веровати, јер се тим споразумом Србија већ одрекла директног или индиректног блокирања напретка Косова на његовом путу према Европској унији, а пошто оно тамо може стићи само као држава, завет непризнавања Косова може бити схваћен и као препрека Србије на њеном европском путу.

Невоља је што та препрека може бити уклоњена само формалним признањем лажне „републике Косово“. На основу свега може се закључити да је неуставност Бриселског споразума видљива на први поглед.

Чуди што тај поглед према овом споразуму није упутио Уставни суд Србије, коме је у то време упућен предлог за оцену његове уставности од стране 25 народних посланика.

За потписивање овог срамног споразума нико до данас није одговарао.

Аутор: Зоран Ивошевић

Оставите одговор

Свети Стефан Дечански

ВИНА „ДУША МЕТОХИЈЕ“

Пратите нас

КЛИК И ГЛЕДАЈ

Русија да се врати

НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ!

22. ГОДИНЕ ОКУПАЦИЈЕ

КРШЕЊЕ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ПОСЕТИ ФЕЈСБУК СТРАНИЦУ

Pin It on Pinterest