Изаберите Паге

Како је Београд направио велику грешку после самопроглашења независности сепаратиста са КиМ

Београд је начинио стратешку грешку када је, после самопроглашења независности сепаратиста са КиМ, затражио од Међународног суда правде (МСП) да донесе пресуду о легалности те унилатералне одлуке, уместо да од суда затражи да разматра да ли је легално то што су се сепаратисти отцепили од Србије, пише „Нешенел интерест“.

Фото: Shutterstocк

Да је Међународни суд правде одлучио да је тзв „Косово“ сецесијом од Србије прекршило међународни закон, велике европске силе нашле би се у екстремно незгодном положају да морају да бране поступак који је недвосмислено проглашен нелегалним по међународном праву, пише амерички магазин.

С друге стране, да је суд прогласио сецесију терориста легалном, то би „‘срушило бране“ за многе друге сецесије земаља у свету, додаје амерички лист, преноси Тањуг.

Тако је, како наводи Нешенел интерест, грешка Србије довела до тога да је избегнуто да се суд изјашњава о кључном питању легалности сецесије, већ је заузео најобазривији могући став, тврдећи да нема кршења међународног права у самом декларисању независности, осим ако га експлицитно забрањује Савет безбедности УН.

У суштини, декларисање независности је, како додаје вашингтонски лист, „питање слободе говора“.

С времена на време све стране су тврдиле да је тзв „Косово“ јединствен случај, а не формално правни преседан, а позивање на то у случају Нагорно-Карабаха показује неспремност да се призна та реалност.

Када су западне силе подржале независност сепаратиста, оне су недвосмислено упозориле да је тзв „Косово“ суи генерис (јединствен случај) – специјални случај који према међународном праву не може бити искоришћен ни под којим околностима у другим ситуацијама.

Извор: rs.sputniknews.com, kosovo-metohija.rs

Оставите одговор

Свети Стефан Дечански

ВИНА „ДУША МЕТОХИЈЕ“

Пратите нас

КЛИК И ГЛЕДАЈ

Русија да се врати

НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ!

22. ГОДИНЕ ОКУПАЦИЈЕ

КРШЕЊЕ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ПОСЕТИ ФЕЈСБУК СТРАНИЦУ

Pin It on Pinterest