Изаберите Паге

ИНТЕРВЈУ Спасоје Томић (ДФ): КиМ је најкрвавија и најсветија српска реч

Имали смо прилику да разговарамо са Спасојем Томићем, из Демократског фронта, тачније из Нове српске демократије из Црне Горе, о Косову и Метохији, бившој власти, као и о данашњем стању у Црној Гори.

ИНТЕРВЈУ Спасоје Томић (ДФ): КиМ је најкрвавија и најсветија српска реч

Спасоје Томић / Фото: Приватна архива

КМ ИНФО: За почетак, можеш нам рећи укратко, ко је Спасоје Томић?

Томић: Ја сам човјек прије свега васпитан у духу Светосавља и косовског предања. То је нешто што сам добио кроз породицу, тако су ме васпитали моја мајка и мој покојни отац и јако сам им захвалан на томе, прије свега јер су то људи који су рођени у ери комунизма, а успјели су да спознају праве вриједности што признаћете није било једноставно и лако.

КМ  ИНФО: Недавно је формирана нова Влада Црне Горе, какав је Ваш коментар на прве потезе нове власти?

Томић: Нова влада макар у овом тренутку није урадила оно што се од ње очекивало, а очекивале су се одређене ствари, прије свих повлачење признања тзв Косова као и повлачење санкција Русији. Свјесни смо и свјестан сам и ја лично да је УРА као партија идеолошки идентична ДПС-у та која је условљавала да не дође до горе наведених ствари (лидер УРА-е је етнички Албанац) тако да је ту све јасно. Међутим, оно што свакако чуди јесте чињеница да је наш први на листи проф. Здравко Кривокапић практично прихватио све услове УРА-е и потписао споразум о томе, а да није консултовао ни Нову српску демократију ни ДФ чији је НСД конституент, што је заиста примјер и неозбиљности и својеврсног безобразлука, јер Кривокапић није био први на листи УРА него на листи коалиције За будућност Црне Горе.

КМ ИНФО: Поред тога што се бавите политиком и члан сте Нове српске демократије, такође се бавите и новинарским радом, с обзиром на то да сте историчар по струци, одакле се јавила љубав ка новинарству?

Томић: Још бих додао да сам се дуги низ година од свог дјетињства бавио аматерском глумом и то бићу нескроман врло успјешно. Дужи низ година сам функционер НСД и ДФ, а као и сваки историчар имам жељу за сазнањем и истраживањем па се новинарство наметнуло некако само по себи. Свакако сам захвалан људима из портала Национал прије свих гђи Нини Стојановић што ми је пружила прилику да будем уредник портала за Црну Гору, јер је то за некога ко је прије тога био шеф дописништва ДН Слобода заиста велика част али уједно и обавеза.

ИНТЕРВЈУ Спасоје Томић (ДФ): КиМ је најкрвавија и најсветија српска реч

Фото: Приватна архива

КМ ИНФО: Нова власт у Црној Гори, првенствено због уцена лидера УРА-е Дритана Абазовића, није повукла срамно признање Косова и Метохије, какво је Ваше мишљење о томе?

Томић: Да будем искрен а и кратак у исто вријеме, уцјене су биле очекиване, објаснио сам шта мислим о пристајању Кривокапића на све то, али бих додао да сам ја негдје отприлике и знао да се са неким као што је Дритан Абазовић неће тако лако моћи договорити око ствари које сте поменули, јер је он не заборавимо пријатељ ратног злочинца и трговца људским органима Хашима Тачија.

КМ ИНФО: Има ли неких назнака, да ће у скорој будућности то признање бити повучено?

Томић: У своје лично име као и у име НСД и ДФ могу да обећам да ће признање бити повучено истог тренутка када нека будућа власт не буде зависила од УРА-е.

КМ ИНФО: Нова власт такође није повукла санкције против Русије, какво је Ваше мишљење о томе?

Томић: Једна срамна одлука, која је одраз непоштовања према вјековном пријатељу и заштитнику са којим имамо дипломатске везе још од 1711. године. Са друге стране осим емоција које су увијек присутне када се говори о једновјерној Русији, мора се истаћи да Црна Гора трпи и економску штету због сулудих потеза прошле власти и потврде те сулуде одлуке од стране владе Здравка Кривокапића. Више сам пута истицао, па ћу сада опет поновити, мене је срамота због срамоте Здравка Кривокапића!

КМ ИНФО: Бивши премијер Црне Горе, а садашњи посланик у Скупштини, Душко Марковић, једном приликом је изјавио, да је већинска Црна Гора била против признања сепаратиста са Косова и Метохије, али да их је ДПС ипак признао, због, како Марковић каже неке њихове визије, каква је то била визија ДПС-а?

Томић: Та визија је антисрпство, засновано на најгорим теоријама Секуле Дрљевића и Савића Марковића Штедимлије о томе како Црна Гора јесте у ствари нека црвена Хрватска. Тај план им није прошао и неће никада проћи јер ће Црна Гора свиђало се то некоме или не бити и српска држава.

КМ ИНФО: Које је по Вама најбоље решење за Косово и Метохију?

Томић: Најбоље решење би свакако било да Косово и Метохија имају статус као Каталонија у Шпанији, с тим што би наши манастири и Цркве били посебна територијална јединица са сличним статусом као Ватикан.

ИНТЕРВЈУ Спасоје Томић (ДФ): КиМ је најкрвавија и најсветија српска реч

Фото: Приватна архива

КМ ИНФО: Шта за Вас представља Косово и Метохија?

Томић: Колијевку српства, нашу духовну колијевку, Косово и Метохија рече један мудар песник је најскупља српска ријеч а ја бих овако недостојан додао да су и најкрвавија и најсветија српска ријеч.

КМ ИНФО: Да ли се за данашње стање на Косову и Метохији, може рећи, да је у питању окупација?

Томић: Свакако, али прошла је и отоманска окупација наше свете земље па ће тако проћи и ова. Косово никада неће бити изгубљено док год буде у нашим мислима, срцу и души.

КМ ИНФО: ДПС у Црној Гори прича о некаквом измишљеном великосрпству, како Србија наводно жели да угрози државност Црне Горе, а занимљиво је да се не баве великоалбанским претензијама на територију Црне Горе, одакле толика мржња Мила Ђукановића према Србији и Србима, иако је и он сам Србин по националности, а ипак то негира?

Томић: Ђукановић никада није био Србин, он је по нацији конвертит, мафијаш, криминалац и лопов и свакако је недостојан функције коју тренутно надам се не још дуго обавља. Ја сам негдје пола у шали а пола у збиљи њихову скраћеницу тумачио као Да Протјерамо Србе, али као што видите ми Срби из Црне Горе смо још ту и бићемо ту вјековима увијек спремни да одбранимо свој језик, културу и Српску Православну Цркву, а онима који би да нас протјерују могу поручити само ви дођите ми смо ту и не повлачимо се никоме ни за милиметар.

КМ ИНФО: Какав је Ваш став о поновном уједињењу Србије и Црне Горе?

Мислим да је свакако сада најбољи начин сарадње српска интеграциона политика коју је успоставио предсједник НСД Андрија Мандић а прихватили предсједник Вучић и Додик. Та идеја подразумијева да имамо усклађеност у вођењу националне политике и да стварамо услове да неке будуће генерације не воде само српску интеграциону политику већ и да имамо једну уједињену српску државу, што смо као народ свакако заслужили, јер за разлику од неких других ми смо као нација одавно заокружени али нажалост нисмо заокружили своју територију на начин како је то требало. Било је прилика, нисмо их искористили, али за просутим млијеком не треба јадиковати, већ све своје напоре усмјерити у правцу свесрпске слоге и коначног уједињења једног дана.

За крај, Спасоје Томић завршава следећим речима: „Догодине у Призрену! Догодине капела на Ловћену! Слога биће пораз врагу!“

Аутор: kosovo-metohija.rs

Напомена: Овај чланак је дозвољено пренети у његовом изворном облику, уз навођење извора и линка.

Оставите одговор

Свети Стефан Дечански

ВИНА „ДУША МЕТОХИЈЕ“

Пратите нас

КЛИК И ГЛЕДАЈ

Русија да се врати

НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ!

22. ГОДИНЕ ОКУПАЦИЈЕ

КРШЕЊЕ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ПОСЕТИ ФЕЈСБУК СТРАНИЦУ

Pin It on Pinterest