Изаберите Паге

Амбасада Русије: Варварско бомбардовање не сме се поновити

Амбасада Русије у Београду данас је поводом годишњице НАТО агресије на СРЈ поручила „да се такво зло не сме никада више поновити, као и да се Москва одлучно залаже за стриктно поштовање међународно-правних норми на свим пољима, посебно у решавању питању Косова и Метохије“, преноси Тањуг.

Фото: © Sputnik / Александар Милачић

Уз подсећање да је одлука о бомбардовању донета упркос основним начелима међународног права, Амбасада у саопштењу наводи да ће Русија наставити одлучно да се залаже за стриктно поштовање универзалних међународно-правних норми, као што је принцип немешања у унутрашње послове суверених држава.

„У том контексту подржаћемо све напоре који ће допринети да Београд и Приштина постигну одрживо и обострано прихватљиво решење које одговара интересима народа Србије и међународном праву“, наводи се у саопштењу руске амбасаде у Београду.

У саопштењу Амбасада подсећа да је „током 78 дана варварског бомбардовања, које је цинично приказано као хуманитарна интервенција у име спасавања избеглица, погинуло око две хиљаде цивила“.

Уништен је је такође значајан део инфраструктурних и индустријских капацитета земље, порушене су хиљаде цивилних објеката.

„Примена муниције са осиромашеним уранијумом довела је до неповратног заражавања у низу регија земљишта и подземних вода“, наводи се у саопштењу и дадаје да је огромна штета нанета архитектури мира и безбедности у Европи и међународној стабилности.

Амбасада подсећа да је након Југославије уследила серија операција уз примену силе, а покренутих под пропагандистичким изговорима, те да није било санкција СБ УН или је следило „изопачено тумачење“ мандата који су Ун доделиле.

Такође, подсећају да су заједничким напорима „Москве и Београда у јуну 1999. године НАТО напади пројектилима заустављени, а ситуација се у српској покрајини Косово и Метохија вратила на политичко-дипломатски колосек“.

Параметри решавања косовског питања дефинисани су резолуцијом СБ УН 1244 која је и данас у решавању тог питања има темељну улогу, наводи амбасада.

Дана 24. марта 1999. године НАТО је упркос основним начелима међународног права који су утврђени у Повељи УН, Завршном документу из Хелсинкија и другим међународним документима отпочео оружану агресију против Југославије.

„Такво зло, као што је била агресија НАТО-а против Југославије, не сме се никада поновити“, закључује се у саопштењу Амбасаде Русије.

Оставите одговор

Свети Стефан Дечански

ВИНА „ДУША МЕТОХИЈЕ“

Пратите нас

КЛИК И ГЛЕДАЈ

Русија да се врати

НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ!

22. ГОДИНЕ ОКУПАЦИЈЕ

КРШЕЊЕ УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ПОСЕТИ ФЕЈСБУК СТРАНИЦУ

Pin It on Pinterest